Seddülbahir Cephesi Muharebeleri – Bölüm 5
2 Mayıs 1915
İngiliz Taarruzu
Türk kuvvetlerinin 1 Mayıs 1915 gecesi başlayan taarruzlarını, Seddülbahir Cephesi’nin batı kanadında nispeten daha kolay durduran, ancak doğu kanadı üzerinde 21 ’inci Alayın yaptığı girme ile bunalan İngiliz ve Fransızlar, girme bölgesindeki Türk kuvvetlerini durdurmayı başarmışlardı.
Türk taarruzu durdurulduktan sonra donanma topçusunun da desteği ile sabah gün ağarır ağarmaz, saat 06.00’dan sonra Türk hatlarına yüklendiler.
Gece yapılan taarruz sırasında ağır zayiata uğrayan ve tabur mevcutları neredeyse 150 kişiye kadar düşen 21’nci Alay, bu olumsuz duruma rağmen yine de bulunduğu mevzilerdeki direnişini sürdürmeyi başardı.
1/2 Mayıs gecesi girişilen taarruzlar sırasında eldeki ihtiyatların neredeyse tamamı kullanıldığı için zor durumda kalan birliklerin takviye talepleri yerine getirilemedi. Ayrıca birliklerdeki cephane ve su sıkıntısı da had safhaya ulaşmış durumdaydı. 9’uncu Tümen Karargâhı’ndan birliklere “gayret ve tahammül etme” telkininden başka bir şey verilemiyordu.
Ağır zayiat ve çok kısıtlı olanaklarla direnişini sürdüren Türk kuvvetleri, öğleden sonra İngiliz ve Fransız taarruzlarını durdurmayı başardılar. İngiliz ve Fransızların, Türk kuvvetleriyle teması keserek kendi hatlarına doğru geri çekilmesi ile birlikte düşman topçusunun karadan ve denizden yoğun bombardımanı yeniden başladı. Ancak Mehmetçik, ölüm kusan bu bombardımanı da göğüslemesini bildi ve bulunduğu mevzileri terk etmedi.
3/4 Mayıs 1915
Türk Taarruzu
5’inci Ordu Komutanlığı’nın takviye kuvvet isteği üzerine Başkomutanlık Vekâleti, 28 Nisan 1915 günü İstanbul’da bulunan 15’inci Piyade Tümenini de Çanakkale Cephesi’ne sevk etme kararı aldı.
Takviye talebinin kabul edilerek, 15’inci Tümenin 29 Nisan 1915 günü deniz yoluyla İstanbul’dan yola çıkartılması üzerine, 5’inci Ordu Komutanlığı Seddülbahir Cephesi’nde bir gece taarruzu daha düzenlemeye karar verdi.
15’nci Tümen birlikleri, 3 Mayıs 1915 sabahından itibaren Kilye İskelesi’ne ulaştılar. Gemilerden sahile indirilen her birlik, dinlenmeye dahi fırsat bulamadan derhal Seddülbahir Cephesi’ne intikal ettirildiler.
Taarruz planına göre amaç; cephenin doğu kanadı üzerinde bulunan 7’nci Tümen’in üzerinden, taze bir güç olarak 15’inci Tümeni aşırtmak ve düşmanı sağ yanından, bir başka deyişle cephenin doğu kanadı üzerinden kavrayıp denize dökmekti.
Ancak bazı önemli ayrıntılar bu taarruz öncesinde de göz ardı edilmişti. Örneğin taarruzu sürükleyecek olan 15’nci Tümen’in gerek komuta kademesinin gerekse ast birlik komutanlarının muharebenin icra edileceği arazi hakkında en küçük bir fikirleri dahi yoktu. Ayrıca 15’nci Tümen’in sağ ve sol yanında bulunan diğer birliklerle irtibatının ne şekilde sağlanacağı konusunda da her hangi bir çalışma yapılmamıştı. Zaten bütün bu önemli ayrıntılar konusunda çalışma yapacak zamanda yoktu. Kısacası; 28 Nisan 1915 akşamı Güney Grubu Komutanlığına atanan Albay Eduard von Sodenstern, her şeyi aceleye getirmişti.
Yorum Yapın