Muharebe Alanları Gezi Güzergâhı Üzerinde Yer Alan Önemli Mevkiler (Gelibolu – Eceabat – Tarihi Milli Park) – Bölüm 5
Korkunç dalgalar Leandros’u yutarak kıyıya atar. Sevgilisini bütün kıyı boyunca arayan Hera, onun cesedi ile karşılaşınca üzerine kapanır ve günlerce ağlamaktan bitap düşerek oracıkta can verir. İşte bu hüzünlü efsane, asırlardır bu şekilde anlatılmaktadır.
Tarih boyunca Asya’dan Avrupa’ya, ya da Avrupa’dan Asya’ya Çanakkale Boğazı üzerinden geçmek isteyen hemen bütün ordular, Sestos – Abydos arasındaki bölgeden geçiş yapmışlardır. Persler, Makedonlar, Romalılar, Haçlılar ve hatta İstanbul’u kuşatmak amacıyla gelen Araplar boğazı geçerken genelde Sestos – Abydos arasını tercih etmişlerdir.
Yakın tarihe baktığımızda ise İstiklal Savaşı döneminde Akbaş mevkiinde yaşanmış önemli bir olay fark edilmektedir. Bu olay; günümüzde yeteri kadar bilinmeyen, ancak Türk insanının Ulusal Bağımsızlık Mücadelesine verdiği desteğin önemli örneklerinden biri oluşturan ve Nutuk’da Atatürk’ün de ayrıntılarıyla değindiği Akbaş Baskını’dır.
Akbaş Baskını olarak bilinen olayın kahramanı, o dönemdeki Edremit Kaymakamı Köprülülü Hamdi Bey’dir. Hamdi Bey; Edremit Kaymakamı olarak görev yaptığı dönemde, 4 Mart 1919 tarihinde Edremit’te kurulan ve “Edremit, Burhaniye ve Havalisi Müdafaa-yı Hukuk-u Milliye Cemiyeti” adı verilen cemiyetin kurucuları arasında yer almıştır.
Bölgedeki Türklerin son zamanda tehdit altında görülen haklarını, gereğine göre türlü vasıtalara başvurarak korumak üzere kurulan “Edremit, Burhaniye ve Havalisi Müdafaa-yı Hukuk-u Milliye Cemiyeti” çalışmalarını, “her türlü kişisel ve siyasal düşünceler bir yana bırakılarak vatanın yüksek çıkarlarının korunması” amacına yöneltmiştir.
Bu amaç doğrultusunda çalışmalarını sürdüren cemiyet, Ulusal Mücadele’ye katılan kuvvetlerin silah ve cephane ihtiyacını giderme yolunda sürdürülen gayretlere de katılmıştır. Bu kapsamda; o dönemde İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin işgali altında bulunan Gelibolu Yarımadası üzerindeki Akbaş mevkiinde bulunan cephane depolarına bir baskın yapılması kararlaştırılır.
> 27 Ocak 1920 gecesi Hamdi Bey önderliğinde harekete geçen yaklaşık 180 kişilik bir grup, Akbaş Cephaneliği’ne baskın düzenler Fransız nöbetçiler etkisiz hale getirilir ve depolarda bulunan 8.000 Rus Piyade Tüfeği, 40 Rus Ağır Makineli Tüfeği ve 20.000 sandık cephane, bir gecede Anadolu’ya kaçırılır ve oldukça önemli bir iş başarılır.
Hamdi Bey, Akbaş Baskını olayından kısa bir süre sonra, 17 Şubat 1920’de Yunanlılarla işbirliği içinde bulunan Anzavur’un adamları tarafından hunharca şehit edilmiştir.
Yorum Yapın