Muharebe Alanları Gezi Güzergâhı Üzerinde Yer Alan Önemli Mevkiler (Gelibolu – Eceabat – Tarihi Milli Park) – Bölüm 13
21.İstihkâm Yüzbaşı Tahir Bey Anıtı
Eceabat – Kilitbahir yolu üzerinde, Kilitbahir’e 800 metre mesafede, yolun sağ yanında ve yoldan yaklaşık 7-8 metre yüksek bir noktada yer alır. Yol kenarından itibaren basamaklı bir yol ile şehitlik alanına ulaşmak mümkündür. Bu şehitlikte yatan kişi hakkında, bir Topçu Yüzbaşısı olduğundan başka bilinen herhangi bir kayıt yoktur. Ancak burada bulunan şehit mezarının, Ağadere Şehitliği’nin sahile doğru uzanan bir bölümü olması ihtimali yüksek görülmektedir.
Çanakkale Muharebeleri sırasında, anıtın bulunduğu noktanın açığında, deniz üzerinde meydana gelen bir olay sonucu, yanındakilerle birlikte hayatını kaybeden İstihkam Yüzbaşı Tahir Efendi anısına yapılmış bir anıttır. Anıtın yapıldığı tarih, kesin olarak bilinmemektedir. Anıtın kitabesinde; “1331 yılında bindiği kayığın mayına çarpıp vazife uğrunda şehit olan İstihkam Yüzbaşı Tahir’in aziz ruhu şad olsun. El Fatiha” ibaresi yazılıdır.
Anıtın kitabesinde yer alan bu ifadelere karşılık, “Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı” tarafından 2004 yılında baskısı yapılan, “Çanakkale Deniz Savaşları Günlüğü, 1914 – 1922, Deniz Mayınları Grup Komutanı Binbaşı Nazmi Bey” adlı eserin 67. sayfasında ilginç bir olaya dair anlatım dikkati çekmektedir.
Yüzbaşı Tahir Efendi ile yanında bulunanların şehit düşmesine neden olduğu tahmin edilen bu olayın anlatımı, “9 Mayıs 1915” gününe ait notlar arasında yer almakta olup şu şekilde ifade edilmektedir: “Bugün iki sandalcı ve dört yolculu bir sandal, Değirmen Burnu açıklarında, ateş neticesinde batmış, içindekilerin hepsi telef olmuşlardır. Bu olayın bir mayından mı yoksa düşman tarafından atılan bir mermiden mi olduğu anlaşılamamıştır. Değirmen Burnu Tabyası’ndaki Binbaşı Nuri, sandalın bir mermi ile parçalandığını söylemektedir. ”
Anıtın bilinen ismi ile ilgili olarak, Türk Ordusu’nun Osmanlı dönemindeki geleneklerine göre bir değerlendirme yapılırsa, anıtın “İstihkam Yüzbaşı Tahir Bey Anıtı” yerine “İstihkam Yüzbaşı Tahir Efendi Anıtı” adıyla anılması daha uygun olacağı düşünülebilir. Bu şekilde yaptığımız değerlendirmenin nedeni ise Osmanlı döneminde “Asteğmen – Yüzbaşı” rütbesindeki subayların “Efendi”, “Binbaşı – Albay” rütbesindeki subayların “Bey” ve “General” rütbesindeki subayların da “Paşa” olarak anılmasıdır.
Yorum Yapın